مشاورپرورش شترمرغ
افت سیستم ایمنی در خلال استرس و رابطه آن با باکتری های مفید دستگاه گوارش:
🔸در زمان بروز استرس، ما با افت عملکرد سیستم ایمنی روبرو می شویم. همچنین این تضعیف سیستم ایمنی بدن باعث بر هم خوردن تعادل میکروبی به خصوص تعادل باکتری های مفید و مضر دستگاه گوارش می شود. این مورد در ارتباط با ورود ویروس های بیماری زا به بدن هم صدق می کند. به این صورت که وقتی بدن مورد حمله ویروس قرار میگیرد بعد از فروکش کردن علائم ویروسی، بدن با حمله باکتری های مضر رو به رو می شود که مثال بارز آن عفونت باکتریایی دستگاه تنفس بعد از سرماخوردگی یا آنفلوانزا می باشد که نیاز به درمان آنتی بیوتیک پیدا میکنیم.
افرادی که دچار استرس میشوند جمعیت باکتری های مفید دستگاه گوارش آنها رو به کاهش و جمعیت باکتری های مضر در دستگاه گوارش رو به افزایش می باشد.
این باکتری های مضر در دستگاه گوارش علائم گوارشی و متعددی از اسهال تا مشکلات مربوط به علائم نفخ را در فرد ایجاد می کند. تحقیقات نشان داده که باکتریهای خاصی در دستگاه گوارش وجود دارد که در زمان استرس میتواند باعث شادابی و سرحالی فرد بشود.
دانشمندان در حال بررسی ارتباط بین مغز و باکتری های دستگاه گوارش هستند و بر این اساس تحقیقاتی روی موش انجام شده که تاثیر باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس به جزو باکتری های مقیم و مفید دستگاه گوارش می باشد به موش تزریق شده تا اثر این باکتری در کاهش استرس و اضطراب را در آن بررسی کنند.
برای درک بهتر ناقل های عصبی در بدن باید دانست که برای رد و بدل شدن پیام در سلول های عصبی ما یک ناقل عصبی به نام گابا داریم. گیرنده های گابا در زمان افسردگی در مغز کاهش یافته و همچنین در زمان استرس و اضطراب گیرنده های دیگری از گابا در مغز افزایش پیدا میکنن.
در موشی که به آن باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس خورانده شده تعداد گیرندههای گابا که مرتبط با عدم افسردگی بودند افزایش یافته و گیرندههای گابا یی که با استرس و اضطراب در ارتباط بودن کاهش پیدا کردند.
همچنین در موش هایی که به آنها باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس خورانده شده بود به طرز معجزه آسایی میزان استرس و افسردگی و اضطراب در آنها کاهش پیدا کرد.
تحقیقات نشان داده ارتباط بین مغز و دستگاه گوارش توسط عصب واگ انجام میشود. بر این اساس در موش هایی که از باکتری فوق استفاده کردن با قطع کردن عصب واگ این ارتباط بین دستگاه گوارش و مغز قطع شده و در نتیجه باکتریها تاثیری روی کاهش علائم استرس و اضطراب ایجاد نکردند که نشان می دهد ارتباط بین باکتری های دستگاه گوارش و مغز از طریق عصب واگ صورت گرفته است.
آموزش مجازی و تلفنی پرورش شترمرغ
نتیجه گیری : این رابطه نشان می دهد که تغییر باکتری های دستگاه گوارش در اثر ابتلا به بیماری خاص یا مصرف آنتی بیوتیک ها می تواند بر روی رفتار ما نقش داشته باشد. این رابطه در جامعه دامی که از پروبیوتیک استفاده میکنند هم بارها توسط کارشناسان اعلام شده.
بر این اساس در گله های طیور صنعتی، شترمرغ و دام گزارشاتی مبنی بر کاهش استرس، افزایش شادابی و سرحالی در دام مشاهده شده که اثرات مشهود مصرف پروبیوتیک بر کاهش استرس در موجود زنده را تایید میکند.
البته برای ورود تخصصی در زمینه تاثیرات باکتری و سیستم ایمنی باید تحقیقات بیشتری انجام شود تا سویه های خاص باکتری را برای موارد مورد نظر قرار داد ولی به صورت کلی ارتباط بین باکتری های دستگاه گوارش سیستم عصبی به اثبات رسیده است
دکتر اکبر زمانی دکترای علوم طیور دانشگاه تربیت مدرس با تخصص شترمرغ
دارای سابقه 15 ساله مزرعه داری حرفه ای شترمرغ و در حال حاضر تحقیقاتی
مشاور و آموزشگر حضوری و مجازی پرورش شترمرغ از صفر تا صد
مدرس دروس پرورش شترمرغ و جوجه کشی دانشگاه
پژوهشگر و مروج ارشد کشوری در صنعت شترمرغ
PHD-TMU-PS-OSTRICH-IRAN
09132098516
akbarzamani.ir